Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräddare

Annons

Både Marie Högberg och Jonna Lindman är utbildade skräddare med många års erfarenhet av branschen. För fyra år sedan tog Jonna över ett mindre skrädderiföretag i Borlänge och idag driver hon det lilla företaget tillsammans med Marie.

- Det är bara fördelar med det. Dels är det roligt med sällskap, men framför allt ökar vi vår kapacitet, säger de.


Det är såväl privatpersoner som butiker som utnyttjar Jonna och Maries flinka fingrar. Plagg kan behöva läggas ut, kortas eller lagas.

- Det är framför allt ändringssömnad vi gör. Visst händer det att vi ägnar åt oss nyproduktion också, men få är villiga att betala vad dessa kläder då kostar, säger Jonna.

- Men just ändringssömnad är faktiskt väldigt roligt och utvecklande. Man lär sig hela tiden nya saker när man sitter och sprättar upp på köpta plagg. Men en dröm är självklart att sy mer egna plagg för försäljning, menar Marie.

Man har också en del stammisar i kundkretsen. En av dessa är Aspelins herrkläder som lämnar kläder till Jonna och Marie för korrigeringar.

- Vi skulle inte klara oss utan Jonna och Marie. Att kunna erbjuda våra kunder skräddargjorda förändringar är en viktig del av vår service, förklarar Lars Aspelin samtidigt som han lämnar in ett par byxor för ändring.

Även om butikerna är en viktig hörnsten i skrädderiets verksamhet är privatkunder lika välkomna.

- Vi har många sådana stammisar också. Inte sällan får vi göra ändringar på kläder man låtit sy upp på Thailandsresan, något som kanske behöver lagas på dyra skinnjackan eller kanske bara en dragkedja som behöver bytas, säger Marie.

- Att man får träffa så mycket människor är ju också en av de stora fördelarna med yrket. Skräddare är faktiskt ett väldigt socialt yrke och jag känner verkligen att jag hittat rätt i yrkeslivet, avslutar Jonna.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons