Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckscener mötte dem

Annons

Det säger elever på högstadiet vid Parkskolan. De har nyligen kommit hem från ett sådant besök.

Under en vecka var de i Tyskland på kombinerad studie- och skolresa och besökte bland annat koncentrationslägret Buchenwald i forna Östtyskland.

-Nästan allt stod kvar där, allt utom barackerna, berättar Christoffer Johansson, 16.

-Ja, det mesta var bevarat, exempelvis ugnarna och cellerna, tillägger läraren Hans Nilsson, 35.

De var elva elever och fyra vuxna som reste till Tyskland inom ramen för ett utbytesprogram. Tysklandsbesöket var en svarsvisit efter att ett antal tyska elever besökt Grängesberg i september i fjol.

De svenska gästerna fick bo hos tyska värdfamiljer i byn Niederwalgern strax utanför staden Marburg. En dag åkte man buss till Buchenwald, beläget cirka 25-30 mil från den tillfälliga hem-orten.

-Det var hemskt att gå där och se hur fångarna plågades och hur de fick bo, berättar sex av eleverna som NLT träffar på tisdagen.

I samband med rundvandringen fick eleverna veta att Buchenwald öppnades 1938 och stängdes vid krigsslutet 1945. Under den korta tidsperioden fick ungefär 37 000 människor sätta livet till i lägret.

-När vi gick runt där såg jag dokument som tydde på att det även funnits svenska fångar i lägret, säger läraren Stefan Selkman.

Något som överraskade de svenska gästerna var att många yngre tyskar verkar ha begränsade kunskaper om naziståren och förintelsen.

-På många tyska skolor undervisas det lite om detta. Tyskarna skäms för det som har hänt, det är en svart epok i landets historia, konstaterar Hans Nilsson.

Elevernas kameror kom naturligtvis till flitig användning i lägret. Man passade även på att med videokamera spela in cirka 100 minuter film och där niondeklassaren Malin Forsberg hade huvudansvaret för filmandet.

-Nu ska vi så fort som möjligt redigera materialet och sätta ihop det till en halvtimmeslång film. Den kommer att visas på skolan före sommarlovet, framhåller Hans Nilsson.

Eleverna som deltog i resan har det gemensamt att de läser tyska. Resan möjliggjordes tack vare bidrag från Folke Bernadottes minnesfond och EU. Den sammanlagda resekostnaden var 32 000 kronor. Eleverna behövde bara betala för presenter åt sina värdfamiljer.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons