Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckkänslan är verklig

Annons

Svar Jöns Mona Lisa

Björkman, den 20 februari.

Jag kan intyga att djuren som har "klingande drevskall" efter sig känner skräck. Min gamla häst som jag haft i tolv år blir som förbytt när han hör drevet.

Jag känner hjärtat banka och han är beredd på flykt vilken sekund som helst. Han är annars hur trygg som helst, man kan starta en motorsåg bredvid honom, jag kan köra turister med släde på nyårsafton när smällarna viner överallt.

Vi råkade till och med passera älgskyttebanan när de brände av fem skott på rad, han brydde sig inte.

Ni jägare som klagar på att rådjursstammen minskat. Betänk att det inte är lodjuren som skickar upp drevhundarna i byarna.

Mitt förslag är att anställa statliga jägare på heltid, som kan sina marker utan och innan, känner till djuren och vet var det behöver "gallras" på grund av trafiksituationen. Förhoppningsvis minskar detta skadeskjutningarna, en välutbildad ansvarsfull jägare kan skjuta riktigt när han/hon har god tid på sig på rätt plats. Dessa jägare kan även ta ansvar för eftersöken.

Begreppsförvirring

Svar till Karolina Holmberg,

den 20 februari.

Det verkar som om Karolina Holmberg missar min poäng!

Jag skrev även så här: "Samerna är kanske en urbefolkning men de är definitivt inte Sveriges urbefolkning!"

Alltså; även om samerna i sig är en urbefolkning så är de inte vår statsbildnings ursprungsbefolkning, vilket ofta felaktigt hävdas. Det är denna missuppfattning jag vill korrigera.

Folk sätter tydligen likhetstecken mellan "en urbefolkning inom Sverige" och "Sveriges urbefolkning", vilket inte alls är samma sak så därför är det viktigt att hålla isär begreppen, annars kan det leda till onödiga juridiska och politiska förvecklingar.

Det verkar tyvärr som om vissa samiska företrädare vill dra fördel av denna begreppsförvirring genom att försöka tillskansa sig speciella förmåner som inga andra befolkningsgrupper har, till exempel rätten att egenmäktigt bestämma över småviltjakten i fjällen.

DJURVÄNLIG SKOGSMÄNNISKA

Mer läsning

Annons