Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckfärd genom stan

Annons

De två ynglingarna, 17 och 19 år gamla, hade rymt från ett behandlingshem i trakten och var narkotikapåverkade. Inom loppet av några minuter satte de skräck i flera Hedemorabor. Händelsen påminner om det som hände i Hedemora en februarimorgon 2002. Den gången stals en buss som efter att ha skadat bilar och kört på hus brändes vid OKQ8. Ingen har ännu gripits.

Den här gången började det på Hedstigen där en kvinna såg hur de två männen försökte stjäla hennes bil.

- De misslyckades och lämnade gatan gående. När klockan var nio minuter i åtta kom de till Hedbygatan och försökte där tjuvkoppla en bil, säger Anders Haglund, stationsbefäl vid polisen i Avesta.

Fyra minuter senare kom de in på en gård i närheten av Hedbygatan och tog sig in i ett garage och kom ut med en yxa. Husägaren som anade oråd kom ut och möttes av de två männen och hotades av mannen som höll i yxan. Vid det här laget hade polisen kommit fram och grep en av gärningsmännen.

- När polismännen förde in honom i polisbilen hotade han dem, säger Anders Haglund.

Den andre gärningsmannen undkom och kvart över åtta hade han stulit en lastbil med släp och körde genom Hedemora.

- Lastbilens ägare körde efter och i korsningen mellan Gussarvsgatan och Långgatan kolliderade den misstänkte nästan med en personbil. Den misstänkte svängde in på Stora torget och hoppade ur bilen. Föraren i den bil som den misstänkte nästan kört på, gick fram och tilltalade honom.

- Han svarade hotfullt och efter det slängde han ifrån sig nycklarna till lastbilen och sprang därifrån, säger Haglund.

Kort därefter anlände polisen till torget och bara några minuter senare återvände ynglingen till torget och greps av polisen. Efter dramat återfick lastbilsägaren sitt fordon.

Ynglingarna fördes till Borlänge och anhölls av åklagare.

- Med tanke på deras låga ålder kommer de att försättas på fri fot, säger Rolf Johansson, vid polisen i Avesta.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons