Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottar frågas om självständighet

Annons

Efter att ha vunnit valet i våras drar nu skotska SNP i gång processen som kan sluta med en delning av Storbritannien. Partiet föreslår en folkomröstning där ett av alternativen är självständighet för Skottland.

SNP (Scottish National Party) listar i förslagen som publicerades på tisdagen tre möjliga vägar för Skottland:

I en planerad folkomröstning skulle skottarna säga ja eller nej till påståendet: "Den skotska regeringen bör förhandla fram en uppgörelse med Förenade kungadömets regering så att Skottland blir en självständig stat".

Problemet för honom är att SNP-segern i det skotska valet i maj var den knappaste möjliga. SNP gick om tidigare styrande Labour med bara ett mandat, och har nu 47 av parlamentets 129 platser.

SNP behöver alltså hjälp för att rösta igenom förslagen, och övriga partier är skeptiska. "Vi lyssnar _ men vi befarar att detta blir mindre ett samtal än en envägsmegafon", sade Labour, Konservativa partiet och Liberaldemokraterna i ett gemensamt uttalande på tisdagen.

Bara att dessa tre offentligt bildar enad front är mycket ovanligt. Enligt i och för sig ofta svårtydda opinionsmätningar har de dessutom en majoritet av folket bakom sig.

Och så har ju Salmond en annan skotte att ta hänsyn till: premiärminister Gordon Brown i London.

Den brittiska regeringen kommer inte att lättvindigt släppa områdena i norr. 50 miljoner engelsmän kanske klarar sig utan fem miljoner skottar, men att förlora den skotska ekonomin vore ett hårt slag för exfinansministern Brown.

EU:s största oljereserver finns i skotska vatten, och vid sidan av London och ett par engelska regioner till har Skottland den högsta BNP:n per capita i Storbritannien.

Skottland utgör än så länge _ tillsammans med England och Wales _ Storbritannien. Dessa tre plus Nordirland bildar United Kingdom (Förenade kungadömet).

Även Nordirland är i och med sin fredsprocess så sakteliga på väg att avlägsna sig från Storbritannien. Så om ett antal år kanske det inte finns så mycket "Stor" kvar, om bara Wales står kvar bredvid England i "Britannien".

TT

Mer läsning

Annons