Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skott Oskar Olsson

Annons

En levande uppslagsbok har lämnat oss. Skott Oskar Olsson från Berg, har nått vägs ände och kan inte längre ge oss de klara besked om gamla tider och händelser i byn, vi alltid kunnat räkna med. Oskar var definitivt ingen dussinmänniska, han hade ett otroligt minne och behövde aldrig föra bok över antalet huggna stockar och massabit. De fanns noterade i huvudet.

Dessutom kunde han bara med huvudräkning multiplicera ända upp till femsiffriga tal med varandra. Däremot var han aldrig lagd åt det mekaniska och slet nog i ungdomen många gånger i onödan med alltför skämda verktyg. Detta bättrades dock med åren.

Skott Oskar en av dessa utvalda som fått gåvan at läsa i naturen och jag har själv i hans sällskap en kall höstdag stått och väntat i nära en timme på den spröda knäppning som han påstod brukade höras just i det ögonblick en vattenpöl frös till, vilket också visade sig stämma.

Så utan stora åthävor, men alltid observant på det finstilta i naturen gick han sin egen stig genom livet, lämnande minnet av en hjälpsam granne och en arbetsmänniska av rang efter sig.

Olle Hällberg,

Berg, Leksand

Mer läsning

Annons