Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skotska scouter spexade

Annons

Det var ett mastigt program som under helgen såg sin officiella avslutning med en hejdundrande skotsk afton vid scoutstugan. Det inleddes i slutet av juli. Skottarna anlände då till bygden och efter ett par dagar här for de tillsammans med sina värdar i Malungs scoutförening till scoutstormötet Dalacamp VI i Kopparbo. Efter envecka där blev det en minst lika intensiv vecka i Malung med en tre dagars kanothajk, studiebesök på olika ställen och en mängd andra inslag.
Några speciella intryck från bygden?
- Vi blev mycket imponerade av naturen och skogarna här, säger Ross Law och Jonathan Hooper som också lovordar den gästfrihet de mötte av i bygden.
På den punkten gav de en hel del tillbaka, inte minst genom den frejdiga avslutningsfesten. Några tog ett rejält pass i köket medan andra bjöd sina värdar på underhållning från scoutstugans trappa. Ansträngningarna vid spisen resulterade bland annat i soppa och specialkex men huvudnumret på den skotska taffeln var deras pölsavariant haggis.
Till haggisen har ett får fått släppa till bland annat mage, lever, hjärta och njurar. Ingredienserna vidareförädlades under lång kökstid till en mustig och maffig anrättning, serverad på speciella kex. Undertecknad kan efter ett smakprov recensera haggisen som fullt godkänd.
Säckpipemusik och genuina kiltar ingick förstås i den skotska rekvisitan. De olika kiltmönstren utgör för den initierade en direkt identifierande klädkod. Ursprungligen är det klantillhörigheten som framgick av kilten men även exempelvis militärregementen har särskilda kiltfärger. Och fortfarande är kiltmönstren och klantillhörigheten för många skottar en viktig beståndsdel i att vara skotsk.
- Ja, det är en stor del i vår identitet, bekräftar scoutledaren Callum Farquhar som själv bär sina farquharska klanfärger i kilten.
Callum Farquhar och hans scouter kommer från en ort i ett område som kallas Central belt. Hur det är där kommer en grupp Malungsscouter att få reda på. Det skotska besöket var bara första halvan i utbytet och nästa år kommer Malungs scoutförening att återgälda via en svarsvisit i Skottland.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons