Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterrace på odlingen

Annons

I Grangärde handlar det om att massor av dyrbara jordgubbsplantor i stor omfattning nu har hamnat under vad som kan liknas vid en väl preparerad skidpist. Ytan är hård som asfalt och på sina ställen bred som en landsväg. Kostnaden för att ersätta alla plantor som med största sannolikhet inte kommer att överleva befaras bli mycket stor.

- Och det får jag stå för själv. Det finns inga försäkringar som täcker det här, berättar Tord Tillman medan vi promenerar över ett av de drabbade fälten strax öster om Enbackens före detta skola. Förstörda plantor befaras även på fälten nere vid Bysjön.

- Det finns ju en markerad skoterled som stakades ut när jag köpte det här området för tolv år sedan och den har de kört på hela tiden.

- Men nu i vinter har det spårat ur och de har börjat köra hur som helst. Hela trafiken verkar komma ner vid Enbacken och de flesta kör ju över mina odlingar i stället för att hålla sig på leden, fortsätter Tillman som är både förbannad och besviken över att det finns skoteråkare som far fram på detta ansvarslösa sätt över hans marker.

Ironiskt nog finns den rätta skoterleden bara några få meter från det nu hårdpistade jordgubbsfältet.

Enligt uppgift är intresset för skoterkörning mycket stort i trakten av Grangärde och Nyhammar.

- Man ser mängder av skotrar här. En gång såg jag ett helt följe med cirka 15 skotrar som kom körande samtidigt. Det surrar hela tiden både vardagar och helger, berättar Tillman som dock inte vill dra alla skoterförare över en och samma kam.

- De som kör på odlingarna förstör för de andra som sköter sig, säger den drabbade bärodlaren som hoppas på en skärpning.

- I annat fall ska jag annonsera och stänga av min mark för all skoteråkning. Hjälper inte det får jag överväga en polisanmälan.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons