Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterolyckorna - ett jätteproblem

Annons

I nästan samtliga fall har olyckorna skett på natten och det handlar också om berusade skoterförare som ställer till det här eländet.

- Det är ingen tvekan än att det här är ett mycket stort problem och jag tycker att många skoterförare verkligen visar ett dåligt omdöme. Det är ett elände helt enkelt som också är svårt att komma till rätta med, säger närpolischefen i Malung Björn Rosén.

- De olyckor vi haft i vinter har det i flera fall handlat om berusade skoterförare. Vi har också fått in rapporter om ytterligare några skoterolyckor där det blivit personskador men där har vi inte fått vetskap om olyckorna förrän långt efter de skett, säger Björn Rosén.

I helgen var den senaste skoterolyckan. Den skedde vid en fäbod utanför Malung. Det var två skoterförare inblandade och en av dem skadades och fick föras till Mora lasarett. Polisen misstänker att alkohol kan finnas med i bilden och på en person har också blodprov tagits.

- Det är många som tycker om att åka skoter och sköter sig. Det vore synd om det skulle bli ännu fler förbud bara för ett antal missköter sig, säger Björn Rosén som är rädd för att det kan bli ytterligare restriktioner och förbud i skotertrafiken.

- Men vi planerar att göra ett par större insatser under vårvintern där vi ska kontrollera skoterförare. Men det är samtidigt en mycket svår uppgift speciellt som det tidvis har varit bra skoterföre och de inte enbart åkt efter leder. Om det vore en snörik vinter vore det lättare att göra kontroller. Då är man nästan tvungen att åka efter lederna för att komma fram, säger Rosén.

Polisen i Malung anser att skoterolyckorna i till och med har blivit ett större problem än vanliga trafiken. Oftast blir det svåra personskador vid skoterolyckor.

- Det finns ungdomar som i dag är invalider sedan de skadat sig i onödiga skoterolyckor och situationen som nu råder med många olyckor är helt enkel hemsk. Jag tycker heller inte att det blivit bättre trots att skoterklubbar, polis och många andra gjort stora insatser för att försöka informera bort det här problemet. Men det verkar som att inte alla förstår allvaret, säger Björn Rosén.

Närpolischefen Björn Rosén uppger att man från polisen sida kommer att göra en större samlad insats vid något tillfälle då man vet att det är många skoterförare ute, men han anser samtidigt att det är betydligt svårare än att exempelvis kontrollera bilförare.

Om det inte blir blir någon påtaglig förbättring får vi räkna med fler förbud och restriktioner. Ett aktuellt förbud kan kanske vara att förbjuda skoteråkning nattetid.

- Jag tycker verkligen synd om skoterklubbar och skoterintresserade som anlägger leder och lägger ner ett enormt arbete för att det här ska fungera, säger Björn Rosén.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons