Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterförbud utökas

Annons

När nationalparken bildades så köptes ett markomårde av Korsnäs. Tanken var att Fulufjällets nationalpark skulle sträcka sig ända ner till landsvägen. Så blev nu inte fallet utan nationalparksgränsen går dryga kilometern högre upp på fjällsidan. Av det område som blev kvar ner mot vägen bildades Lillådalens naturreservat.

- När det bildades så förklarade både Hannes Mellqvist från Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets Per Wallsten att reservatet inte skulle drabba de bofastas möjligheter att jaga eller åka skoter i området, säger Karl-Olov Jensen, som är en av dem som överraskats av beslutet.

- Syftet med reservatet var enbart att förhindra exploateringar i form av byggnationer eller kalhyggen förklarade de för oss, fortsätter Karl-Olov Jensen.

Därför har det funnits en möjlighet att åka skoter över myrarna på ett fritt sätt som förr om åren, även om det funnits en skoterled som i stort sett följer gränsen till nationalparken.

- Det som oroar oss är att man först lovar en sak, sedan ändrar man sig och kommer med förbud. Frågan är om småviltsjakten blir nästa ingrepp och förbud, säger Karl-Olov Jensen.

- Det kan ju byborna spekulera i. Vi har tagit ett beslut om att förbjuda skoteråkningen för ett år sedan och därför ska vi nu markera det vid gränsen, förklarar Stig-Åke Svensson på Länsstyrelsen.

- Det är länsstyrelsen som har ansvaret och utfärdar bestämmelserna för reservaten. Det är därför möjligt att naturvårdsverket lovat något annat, men nu är det vi som formar bestämmelserna, säger Stig-Åke Svensson.

Varför inför man då den här begränsningen?

- Det har beslutats i samråd med skoterklubben, men detaljerna känner inte jag till, förklarar Svensson.

- Det är Lennart Bratt som handlagt ärendet och kan detaljerna.

Skoterklubbens ordförande Roland Nirling ställde sig helt oförstående till uppgiften om att den fria skoteråkningen mellan vägen och nationalparken nu skulle begränsas till en led.

- Det har jag inte fått någon uppgift om tidigare, säger Roland förvånad. Samma svar ger tidigare styrelseledamöter som tidningen talat med.

Tidningen sökte under fredagen Lennart Bratt för att få ta del av det beslutsunderlag som föregått införandet av ett nytt förbud som drabbar den lilla fjällbyn, men Bratt var då oanträffbar.

De boende i Gördalen, som genomgående är positiva till nationalparken, men som under processen som ledde fram till bildandet av den kände sig överkörda, har nu åter fått uppleva myndigheternas hantering av en fjällby. En fjällby långtifrån de beslutsfattandes kontor.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons