Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterförbud har undantag

Annons

Det är och har varit förbjudet att köra snöskoter i Norge. Risken för höga böter finns för den som utan tillstånd passerar gränsen. Något som tidningen skrev om i förra veckan. Men det är fortsatt tillåtet att besöka Sylen och Ryvang Gård med snöskoter.

- När det gäller besök hos oss på Ryvang Gård, så finns det ett generellt undantag, säger Eva Ryvang, som tillsammans med maken Kjell driver turistanläggningen vid Grövelsjöns norra ände.

- Hyr man stugor eller kommer till oss när serveringen är öppen, då är det tillåtet att fortsätta över sjön och hit till oss med snöskoter, säger Eva Ryvang.

Det generella förbudet gäller inte för den som har ett ärende till de bosatta i Sylen eller som hyr stuga där. Likaså går det att söka dispens för skoterturer i Norge. I Sylen söker man det genom Elverums kommun.

För den som passerar gränsen och saknar giltigt ärende, eller dispens, så kan det dock bli en kostsam tur på norsk snö. De norska reglerna är så stränga att norska myndigheter själv väljer att utnyttja de svenska skoterlederna. Liksom en rad norska arrangörer av snöskotersafari.

- Men till Sylen finns det fortfarande möjlighet att köra skoter om man har ett ärende till oss, förklarar Eva Ryvang.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons