Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare struntar i reviren

Annons

- De få personer som busåker på Runn vet nog inte vilka regler som gäller och de förstör för alla, säger Jan Busk, SMK Dala Falun.

På Runn finns det plats för många olika friluftsidkare. Alla har sina bestämda revir. Modellflygarna har sitt område, längdskidåkarna sina spår, Borlänge flygklubb sin plats, curlingspelarna sin och skridskoåkarna sina banor. Men sedan är det vissa skoteråkare som struntar i reviren.

- Sjön är stor. Det är konstigt att vi inte ska kunna komma överens. Det handlar om att alla ska ta sitt ansvar och visa respekt för varandra, säger Lars Fix, plogmästare i föreningen Runn-is.

Lars Fix och Jan Busk menar att ett skoterförbud kan vara att vänta om till exempel en olycka skulle inträffa.

- Om inte folk sköter sig kan det bli totalt skoterförbud på Runn och det vore ju synd. Jag tror inte att folk vet att vårdhavaren till en 15-åring som kör skoter kan mista sitt körkort, säger Jan Busk.

Busk hänvisar till trafik- och terränglagen som även säger att alla som tagit körkort efter år 2000 också måste ha ett förarbevis för att få köra skoter, något man kan få hjälp med via en skoterklubb.

- Det här problemet på Runn handlar om att några få åker härs och tvärs och förstör för alla andra. En lösning är att de går med i en skoterklubb, säger Jan Busk.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons