Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoter och hjälm funna Föraren saknas ännu

Annons

Snöskotern återfanns på 27 meters djup mitt i den stora råk som Oreälven har bildat cirka 1,5 kilometer ut från den populära badstranden i Orsa.

Kustbevakningen använder sig av en fjärrstyrd undervattensfarkost, som med sin sonar kan urskilja föremål som sticker upp från botten. Bedömer operatören något föremål som särskilt intressant, kan han föra farkosten intill och söka av det med en kamera.

På så sätt återfanns snöskotern och när spaningen återupptogs under fredagsförmiddagen hittades också den saknades hjälm.

Det väckte hoppet om att också finna den saknade föraren men enligt uppgift från hans färdkamrater, så hade Ove Liljedahl inte burit hjälmen, utan den medfördes lös på snöskotern.

- Vi har sökt av ett område runtom snöskotern utan att finna kroppen, berättar operatören Patrick Dahlberg strax innan personalen från Kustbevakningen vid 13-tiden på fredagen plockar ihop sin utrustning för att återvända till Stockholm. Där andra uppdrag väntar.

Fredagens kraftiga värme försvårade sökningen, då råken hela tiden växte och personal från kustbevakning, polis och räddningstjänst tvingades att flytta sig själva och utrustningen för att inte hamna i vattnet.

Något mer sökande efter den förolyckade blir det inte förrän efter islossningen. Om och när snö-skotern ska bärgas är en fråga för försäkringsbolaget.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons