Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt in till grannen

Annons

Vid tillfället har samtliga familjemedlemmar befunnit sig i ett intilliggande rum och sovit.

Trots att tingsrätten ogillade åtalet så ska mannen erlägga 5 000 kronor i skadestånd till grannfamiljen. Detta sedan han i förväg själv förklarat att utge skadestånd av den storleken oavsett utgången av målet.

Han ansåg att han förorsakat grannfamiljen så mycket besvär genom sitt slarv med geväret. Hade han inte uttalat detta innan förhandlingen skulle han dock inte ha behövt att betala en enda krona i skadestånd enär målet ogillades av tingsrätten.

Familjen hade via sin försvarare yrkat på sammanlagt 8 640 kronor i skadestånd för städning, skadade kläder, tv och klädbyrå samt sveda, värk och psykiskt lidande.

38-åringen har i förhör medgivit de faktiska omständigheterna men förnekar brott. Han är mycket ledsen över att han har avlossat ett skott av misstag. Det handlar om ett hagelskott som gick in genom väggen från hans kök till datorrummet.

De flesta av de 50-60 hagel som sköts iväg hamnade i väggen medan ett 15-tal anträffades i det intilliggande datarummet.

Tingsrätten säger i sin bedömning att det ska ha förelagt konkret fara för att någon ska kunna ställas till ansvar för framkallande av fara för annan.

Det räcker alltså inte med att handlingen till sin karaktär kan betecknas som en farlig handling. Någon måste således ha träffats av hagel för att åtalet skulle bifallas.

Tingsrätten fann det för uteslutet att det förelåg någon fara för att skottet skulle gå igenom datarummet in till sovrummet där familjen vistades.

Rent teoretiskt skulle familjen ha kunnat vistats i datarummet när skottet avlossades. Detta saknar dock enligt tingsrätten betydelse i fallet eftersom abstrakt fara inte räcker för att fälla någon till ansvar för brott.

Beslaget vapen, hagelpatroner och hagel ska kvarstå i särskilt förvar till dess domen vunnit laga kraft.

Om åklagaren vill överklaga tingsrättens dom till hovrätten ska detta ske senast den 6 juli.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons