Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skorsten säkrad i Hudiksvall

Annons

Banverket kunde på söndagskvällen öppna upp tågtrafiken på ostkustbanan efter ett drygt sex timmars långt stopp i Hudiksvall.

Stoppet orsakades av att höljet på en 55 meter hög skorsten hade gått av.

Skorstenens tunga stålhölje _ cirka sex meter i diameter _ hade gått av ungefär en tredjedel upp. Men höljet hölls på plats av tre inre rör i skorstenen, berättar Jens Bjöörn, informationschef på Fortum Värme, som driver värmeverket på vilket skorstenen sitter.

Enligt räddningsledare på plats var det i den hårda vinden under eftermiddagen en överhängande risk för att skorstenen skulle falla ned över järnvägen eller på en stor tank med eldningsolja.

Med hjälp av två stora kranbilar, som kördes från Sundsvall för ändamålet, kunde skorstenen dock stabiliseras så att det gick att svetsa på nya balkar som säkrade stabiliteten där sprickan uppstått.

Arbetet var klart vid 21-tiden.

Enligt Lena Palm vid SJ:s pressjour drabbades omkring 1|300 X2000-resenärer av förseningar på omkring två timmar till följd av skorstensproblemen.

Ersättningsbussar fick sättas in för att köra passagerarna förbi stoppet.

De flesta drabbade kan räkna med ersättning enligt SJ:s resegaranti.

Larmet om skorstenssprickan inkom till SOS Alarm vid klockan 13.40.

Värmeverket är enligt Fortum ett så kallad spetsverk, som bara används under köldknäppar eller nödlägen. Det var avstängt då brottet på skorstenen uppdagades.

TT

Mer läsning

Annons