Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skorna berättar kvinnors historia

Annons

Amnesty internationals världskampanj, Stoppa våldet mot kvinnor, når Rättvik med utställningen I hennes skor som visas på Rättviks kulturhus.

Det finns fortfarande möjlighet att se utställningen av konstnärerna Anna Gudmundsson och Lajos Horvath, aktiva i Amnestygrupp 102 i Malmö.

Installationerna visar skor i olika situationer.

- Skor tillhör människors vardag, men ger också olika signaler. Utställningen beskriver mäns våld mot kvinnor, våld i hemmet, sexslaveri och om våldtäkt som en del av krigsföring, berättar Margareta Kurtén, ordförande i Rättviks amnestygrupp.

- Kvinnor i Sverige utsätts för dödligt våld, ofta av en närstående man, en sambo eller partner. Även Sverige omfattas av en av vår tids största människorättsskandaler, våldet mot kvinnor, säger Margareta Kurtén.

Enligt Amnestys rapport om våld mot kvinnor, drabbas var tredje kvinna av våld, misshandel, övergrepp eller tvång till sexuellt umgänge någon gång i livet.

1999 dödades 14 000 ryska kvinnor av sin partner eller anhörig, men några lagar som omfattar våld mot kvinnor finns inte i Ryssland.

- Var god stör, uppmanar Amnesty, riktat till medmänniskor att agera och reagera över vad som händer i världen och bakom de trivsamma gardinerna i ditt bostadsområde.

- Utställningen är sevärd och dramatisk och visar många obehagliga sanningar. Människor kommenterar och reagerar, vilket är intressant och bra, anser ordförande för Amnestygrupp 234 i Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons