Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönvik startar öppenvård för överviktiga

Annons

Mindre kost- och näringslära och mer fokus på varför och hur man äter är Skönviks framgångsrika recept för viktminskning. Sedan åtta år använder man kognitiv beteendeterapi för att hjälpa överviktiga smärtpatienter att bli av med extrakilon.

-Fördelen med den här metoden är att den visat sig ge långsiktiga resultat. Vi är inte ute efter snabba viktras utan vill ge patienten redskap att komma till rätta med ett felaktigt förhållningssätt till mat, säger Hans Furuhed, hälsopedagog vid Skönviks medicinska rehabiliteringsklinik.

För ett år sedan fick verksamhetschef Håkan Broberg en förfrågan från Landstinget Dalarna om kliniken kunde arbeta fram ett förslag på en öppenvårdsenhet med länsintag för överviktiga patienter. Det har man nu gjort och landstinget har beviljat två miljoner kronor för att verksamheten ska kunna starta under 2007.

I dag tar kliniken emot ungefär 50 patienter om året. Den nya kliniken ska kunna behandla 300 överviktiga både i grupp- och individuell terapi en till två gånger i veckan under 20 till 25 veckor.

- För att det ska bli möjligt måste vi få klart med lämpliga lokaler, något vi arbetar med just nu, säger Håkan Broberg.

En läkare, en psykolog, en sjukgymnast och tre beteendevetare räknar Skönvik med att man måste anställa till verksamheten som beräknas kosta 4,5 miljoner kronor om året.

För att komma ifråga för behandling ska patienten bland annat ha ett BMI som överstiger 30 och remitterats av läkare. Till en början behandlas enbart patienter över 18 år. Målet är att patienterna ska ha reducerat sin vikt med fem till tio procent efter avslutad behandling.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons