Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt men vemodigt att lämna skolan

Annons

Hur känns det?

- Det känns skönt! Jag var och tittade på studentfirandet i Leksand förra fredagen och i Ludvika i onsdags. Det såg trevligt ut, så det känns bra att jag har mitt kvar.

Den senaste veckan har varit en enda nedräkning inför den stora dagen. Inget regelrätt skolarbete har ägt rum, betygen sattes redan förra veckan.

I stället har soligt väder, prat om framtiden, fotbolls-VM och en smula vemod präglat tillvaron för Karin och hennes klasskompisar i IB3, Lugnetgymnasiets innebandyprogram.

Vad är det som känns vemodigt?

- Att man kanske inte kommer att träffa alla i framtiden. Den senaste terminen har vi kommit varandra närmare. Nu när vi känner varandra så bra tycker nog en del lärare att vi har blivit lite "bråkiga", eftersom vi hela tiden säger vad vi tycker och tänker. Vi tycker bara att det är kul.

Vad ska bli skönt att slippa?

- Att alltid tänka på arbeten som ska in. Sånt tänker man på även på helgen. Och eftersom jag tränar mycket kommer jag ofta hem sent, och då ska man plugga inför nästa dags prov...

Vill du plugga vidare?

- Någon gång i livet, men inte nu. Helst vill jag ha ett flummigt jobb där man kan jobba hemifrån och ta det lugnt. Allra helst vill jag få betalt för att hålla på med sport, men det blir nog svårt.

Hur ser din studentdag ut?

- Jag får gå upp en halvtimme tidigare än alla andra för att få på mig Leksandsdräkten. Den är precis färdig, så det blir första gången jag använder den.

- Sedan blir det champagnefrukost och kyrkan och betyg. Från klockan kvart i ett springer vi ut. Fast vad vi ska sjunga då vet jag inte riktigt. De flesta tycker att den traditionella studentsången är lite för "fin".

IB3:s vagn i studentkortegen omges förstås av en innebandyrink. Och efter sedvanligt tågande genom stadens gator, och lika sedvanligt utslitna stämband, väntar studentskivan med släkten. Det blir tacobuffé, avslöjar Karin Hjelm. "Varför ska man alltid ha smörgåstårta?"

Efter uppvaktning av släkt och vänner bär det av ut på stan för att träffa andra studenter. Men något definitivt avsked från skolkompisarna handlar det knappast om. Redan i morgon ses alla igen, på studentbalen.

- Klockan elva ska jag vara hos frissan. Sedan ska vi ses i läroverksparken och gå vidare till Grand hotell. Det känns lite konstigt att vi ska ha bal när vi redan tagit studenten. Men det blir nog bra ändå - att se alla fina och uppklädda en sista gång.

- Jag tror att man kommer att känna en viss saknad på söndag, när man inte träffar alla. Det är så tryggt i skolan. Nu ska man ut och jobba, med folk man inte känner.

Här är listan på de som tar examen

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons