Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt för kollegerna att få svar

Annons

Polisinspektör Rolf Rickmo och hans kollegor i Hedemora och Avesta har haft en tuff vecka, både fysiskt och mentalt. De är fortfarande chockade över vad som hände deras kollega Ulf Grape, men är ändå tacksamma att ett erkännande nu kommit.

Trots den tryckta stämningen inom poliskåren har polisarbetet i huvudsak fungerat som vanligt den gångna veckan enligt Rickmo.

- Det är viktigt att tala om den här händelsen med kollegerna och försöka analysera den polisiärt, för att försöka komma på hur sådant kan undvikas i framtiden.

Men som människa kommer det tragiska i det hela ständigt tillbaka.

- Framför allt är det tankarna på familjen som mist en make och far, som känns betungande.

Själv anser sig Rolf Rickmo ha haft tur, som under sin tid som polis bara råkat ut för en allvarlig våldshändelse för 25 år sedan. Men nu har han blivit mer betänksam.

- Man ser hur snabbt och oberäkneligt farliga situationer kan utvecklas. Det är klart att det finns i bakhuvudet.

Tankarna finns där inte bara hos poliserna själva, utan också hos deras anhöriga.

- Min hustru är också polis, så i vårt fall är oron ömsesidig. Vad gäller barnen så märker man att de oroar sig mer för oss nu.

Skulle du vilja att de också blev poliser?

- Med den utveckling som varit inom polisyrket de senaste fem åren, så känner jag mig mycket tveksam till en sådan yrkeskarriär för barnen, det gör jag faktiskt.

Kent Asp, kollega och vän, trädde tidigt under söndagen in som spaningsledare i sökandet efter Ulf Grapes mördare.

- Jag har varit så fokuserad på uppgiften att jag inte hunnit tänka efter. Allt jag känner kommer väl fram nu när jag släpper fallet. Men engagemanget från kollegorna har varit enormt. Det är ett teamwork som gjort att vi löst det här.

På måndag släpper Kent Asp uppdraget som spaningsledare.

- Det är av objektivitetsskäl, det finns så starka känslor inom dalapolisen nu.

Den som tar över uppgiften är kriminalkommissarie Ingemar Isaksson vid rikskriminalen i Stockholm.

- Vi har ofta hjälpt dalapolisen och har redan ett nära och bra samarbete, så det är inga problem i det här fallet heller.

Under torsdagen höll polisstationerna i Avesta och Hedemora stängt. Personalen var inbegripna i krishantering i församlingshemmet i Avesta.

- Alla kollegor, från växeltelefonister till garagevaktmästare måste få prata ut om det här. Vi mår alla fruktansvärt dåligt, säger Anette Lindgren, samordningschef för polisen i Avesta och Hedemora.

Det brutala mordet på kollegan Ulf Grape har väckt många tankar.

- Det gäller också våra anhöriga. Vi måste nu arbeta vidare. Jag är helt säker på att Ulf Grape skulle ha velat det, vi ska jobba vidare i hans anda och på det sättet hedra honom.

Anette Lindgren riktar en känga mot media.

- En fotograf tog till och med en bild genom fönstret när vi hade en tyst minut för Ulf. Vi har aldrig någonsin blivit så kränkta.

MATS NILSSON TOMMY HARNESK

Mer läsning

Annons