Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skönt att komma bort ett tag"

Annons

Hanna Enochsson är 16 år och har aldrig haft ett riktigt jobb, utan lever som de flesta tonåringar på studiebidraget. Chansen att tjäna lite extra pengar på sommarlovet lockar även Hanna.

Förra året arbetade hon med att sälja jordgubbar, men i år ska hon jobba på ett kollo för funktionshindrade barn i Katrineholm. Hon har aldrig jobbat med något liknande förut men är väldigt förväntansfull och tror att det kommer att bli en rolig upplevelse.

- Jag har alltid haft bra hand med barn och tycker om att ta hand om dem som behöver hjälp.

Det var tack vare en vän till familjen som hon fick jobbet. Han har jobbat där förr och tror att Hanna kommer att klara arbetet utmärkt. Han ska jobba där även i år så Hanna kommer inte att känna sig ensam.

Det är inte ett speciellt ansträngande jobb utan går helt enkelt ut på att roa barnen och ta hand om dem under de veckor de är där.

Personalen är allt från ungdomar till vuxna män och kvinnor. De bor tillsammans med barnen på kollot och jobbar i skift. Hanna tror att barnen uppskattar om det är yngre människor där och tror att hon kommer att trivas.

Om Hanna tackar ja till jobbet ska hon arbeta mellan sex och åtta veckor. Anledningen till att hon inte har svarat än är att hon tycker att hon missar så mycket här hemma i Dalarna. Hon vill ju hinna med att sola, bada och åka på festivaler tillsammans med sina vänner också.

Allt lutar dock mot att hon kommer att tillbringa sex till åtta veckor nere i Katrineholm, men om det inte blir så har hon ändå chansen att få ihop lite pengar i sommar.

- De har hört av sig från mitt förra sommarjobb och undrade om jag kunde tänka mig att jobba där i sommar igen. Det känns skönt att ha ett alternativ här hemma i Falun också om det inte blir som jag har tänkt.

På kollot skulle Hanna få mellan 80 och 100 kronor i timmen. Om hon i stället väljer att jobba här i Falun är betalningen lite sämre men hon får å andra sidan mer fritid och har tid att njuta av sommaren mer. Valet är svårt men hon har ännu tid på sig att välja.

- Just nu lutar allt åt att jag åker. Det är ju alltid skönt att komma bort från Falun ett tag.

MITRA TAHMIRPOUR

Mer läsning

Annons