Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköna maj är välkommen

Annons

I Nås inleddes firandet i kyrkan där Nås manskör, ledda av en frackklädd Erland Östergren, bjöd på ett knippe vårsånger. Komminister Camilla Strömberg hälsade därefter våren välkommen innan den gigantiska kasen vid älvstranden kunde tändas. Det enda udda inslaget var en rejält påstruken yngling, endast iklädd en minimal tangakalsong, som av allt att döma tyckte att hans kropp var värd att beskådas av den församlade folkmassan.

- Dan va då intä frå Nås, hördes en röst förfärat utbrista över tilltaget. Nåsfirandet avslutades med ett storslaget fyrverkeri.

Senare under natten uppstod ett bråk i en fastighet på Ringvägen men den polispatrull som larmades till kunde vända sedan det hela ebbat ut utan att lagens långa arm behövde medla.

I Järna stod hembygdsföreningen som arrangör för firandet vid hembygdsgården i Grånäs. Kyrkokörens vårsjungande leddes av Peter Resare och vårtal hölls av Jan Tenstam. Evenemanget lockade omkring 70 personer.

Majbrasan vid Hulåns ordenshus Iockade desto fler besökare. Uppsattningsvis fanns omkring 1 000 personer på plats. Kanske var det de populära sill- och tyta-rullarna med enbärsdricka som lockade massorna till Hulån? 600 rullar hade en strykande åtgång. Även här stod Järna kyrkokör och Peter Resare för sånginslagen innan Henrik Brandt förkunnade att våren äntligen anlänt.

Vid Born i Uppsälje kunde äntligen fjolårets kase tuttas på. Trots att den överlevt en vinter var den inte surare än att flammorna lyste upp hela Sandtäppan där byborna förplägades med petterkokt kaffe medan Hans-Erik Viklund orerade och Nåsbergsdraget musicerade.

Vansbro var för första gången på åtskilliga år utan offentlig brasa. Skidsektionen, som brukar arrangera valborgsmässofirandet, lyckades inte mobilisera de krafter som kärvs för arrangemanget.

- Helst ser vi nog att någon annan tar över. Varför inte hembygdsföreningen? säger Lennart Nilsson från VAIK-Skidor.

I Äppelbo sjöngs våren in i kyrkan med hjälp av både Äppelbo kyrkokör och Vansbrokören. Komminister Per Sundberg ledde musikgudstjänsten där även Äppelbo spelmanslag och cellisten Anna Ojala framträdde.

Eldandet och smällandet skedde vid Blåbandslokalen där det även såldes förtäring av alla de slag för de som tyckte att det blev i hetaste laget att grilla korv vid majbrasan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons