Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skomakeri i tiden

Annons

- I det gamla bondesamhället tillverkade människor i stort sett allt de behövde på gården - utom skorna. Då kom skomakaren. Han gick runt i gårdarna och gjorde skor. Det var ett trevligt avbrott när skomakaren kom, för han kunde berätta nyheter som han hört på andra platser där han stannat och arbetat, berättade Olle Bergfors, ordförande i kultur-och fritidsnämnden som höll invigningstalet på lördagen i kulturhuset.

Och det var när Boel Tengnér, utställningsansvarig på Leksands kulturhus, började titta i kommunens samlingar hon upptäckte ovanligt mycket skomakarverktyg.

- Det finns givetvis många andra föremål också, men jag fann speciellt mycket skomakarverktyg. Jag ville visa dem, och under arbetets gång har vi även fått fler gåvor som tillhört skomakare i trakten, säger Boel Tengnér.

Utställningen visar ett gammalt hantverk som till stor del är utdött. Skomakeri i dag är klackbarer och olika reparationer. Nytillverkningen sker maskinellt. Handgjorda skor är ytterst sällsynta, men Skomakare - bliv vid din läst visar en mängd skomakarverktyg, skor, och även något av skomakarens arbetsmiljö. Utställningen pågår till den 11 april.

På onsdag i samband med kulturhusets onsdagsprogram håller Ingrid Bergman ett föredrag, Från tå till topp, om skor och kläder. Det blir också filmvisning, filmen Skomakarleken, en filmupptagning från Djura år 1937.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons