Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket riktar kritik mot Borlänges simundervisning

Annons

Borlänge kommun får kritik av skolverket för att elever inte ges möjlighet att hantera nödsituationer vid vatten. Även när det gäller simkunnigheten finns mer att önska.

Skolverket har genomfört en tillsyn i landets samtliga kommuner. Den har gått till så att varje kommun fått svara på ett antal frågor.

Enligt kursplanen för "idrott och hälsa" ska eleven i slutet av femte skolåret kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten.

I Borlänge var det 21 procent av femmorna som ifjol inte var simkunniga. Alltså mer än var femte elev. Skolverket förutsätter att kommunen tar itu med detta så att fler barn lär sig simma.

-Skolverket har förståelse för att det finns barn som har stora svårigheter att lära sig simma. Svårigheter som beror på etniska, kulturella, medicinska, religiösa eller sociala skäl kan vara svåra att lösa, skriver skolverket i tillsynsrapporten.

Men man pekar på att kommunen har ett ansvar för att ge alla elever möjlighet att lära sig simma, och man förutsätter att kommunen vidtar åtgärder.

När det gäller nödsituationer vid vatten ges kritik mot kommunen för att eleverna inte ges möjlighet att hantera sådant.

Här förutsätts att kommunen snarast rättar till bristen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons