Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolvåldet - ett polisfall

Annons

Våldet på Dalarnas skolor blir grövre och polisanmäls i allt större utsträckning. Från år 2000 till 2004 har antalet fall av misshandel, hot, ofredande, vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och olaga intrång ökat med över 50 procent.

Skolorna i Borlänge är värst drabbade och står för mer än var fjärde polisanmälan. Flest anmälningar har Vasaskolan i Hedemora. Andra skolor som utmärker sig är Jakobsgårdsskolan i Borlänge, Klockarskolan i Säter och Lorentsbergaskolan i Ludvika.

De anmälda brotten inträffar på såväl förskolor, grundskolor och gymnasier som folkhögskolor och högskolor. Men störst är problemen på högstadieskolorna.

- Ofta är det ett gäng som ställer till det. Samtidigt finns en osäkerhet i lärarkåren om hur man ska agera. Det är väldigt svårt att vidta disciplinära åtgärder i grundskolan eftersom eleverna har skolplikt, säger Lärarförbundets presstalesman Alf Lindberg.

Det blir också allt vanligare med hot och våld mot personalen.

- Den frågan har inte funnits på dagordningen tidigare, men under de senaste två åren har den dykt upp och behovet av stöd till våra medlemmar har ökat, säger Lärarförbundets ombudsman, Janne Lundeberg.

Förbundet planerar särskilda insatser för att stävja problemen.

Just nu görs en riksomfattande undersökning som bland annat ska ge svar på vilka utvidgade befogenheter lärarna vill ha för att bättre hantera hotfulla och våldsamma situationer.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons