Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsköterskor missnöjda med sina löner

Annons

- Vi har inte hört att någon skolsköterska fått ett samtal av sin chef. Konstigt att ingen yttrar sig när man får en sådan här skrivelse, säger Berit Klockarås, facklig företrädare för Vårdförbundet och skolsköterska i Leksands kommun.

I Dalarna jobbar ett 80-tal skolsköterskor. I de flesta kommuner är de ensamma eller bara några stycken.

Med sitt brev till verksamhetscheferna ville facket klargöra hur skolsköterskornas arbetssitutation ser ut och vilka problemen är.

För något år sedan beskrev tidningen skolsköterskornas vardag i en serie artiklar. Redan då stod det klart att finns ett utbrett missnöje med den ålderdomliga anställningsform - uppehållstjänst - som de flesta skolsköterskor har.

Facket kan inte hitta några argument för att det skulle vara befogat med den här typen av tjänst. Några problem att fylla arbetsdagarna skulle det inte bli, även om skolsköterskorna skulle jobba när eleverna har lov.

Uppehållstjänst, som innebär att skolsköterskorna jobbar 40 veckor per år, innebär lägre lön och sämre pensionsvillkor.

När det gäller lönen, framhåller facket att skolsköterskan har ett speciellt arbete, som inte kan jämföras med någon annan sjuksköterskas. Det krävs breda medicinska kunskaper av skolsköterskan, som dessutom måste vara insatt i hur skolan arbetar.

Facket pekar också på att det handlar om ett ensamarbete med mycket stort ansvarsområde.

Skolsköterskorna jobbar i två världar - skolans och vården. Oftast är det folk från skolans värld som är chefer för skolhälsovården. Ett problem som Socialstyrelsen uppmärksammat är att dessa chefer oftast också har det medicinska ansvaret, trots brist på medicinsk kompetens.

- Men där tycks man äntligen ha fått upp ögonen. Så vi förväntar oss att det kommer att rätta till sig, säger Berit Klockarås.

Tillsammans med de andra fackliga företrädarna efterlyser hon också en motsvarighet till barnhälsovårdens överläkare.

- En skolhälsovårdsöverläkare att jobba emot och som tar hand om oss som grupp. Det skulle underlätta mycket, säger Berit Klockarås.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons