Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjutsfrågan dröjer

Annons

En omläggning av skolskjutsarna från särskilda till tidtabellagda turer har, som tidningen tidigare berättat, sänkt kommunens kostnader och ökat underlaget för bussturer öppna för allmänheten - men lett till att barn i bland annat den västra kommundelen fått långa skoldagar.

Tidigt i höstas skrev föräldrarna Catrin Tillman och Lisa Forslind, båda boende i Dala-Floda, ett medborgarförslag till kommunen. De påtalade problemet med skolskjutsarna - ett de minsta barnen fick vänta på skolskjuts både i början och slutet av skoldagen - och förordade en lösning som innebär att både Björbo och Dala-Floda får en F-6-skola.

- Vi har tagit fasta på förslaget och vi har också vidtagit förändringar, bland annat genom att sätta in en extratur, för att minska väntetiderna, berättar Håkan Elfving.

Han och barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd) betonar att problemet med väntetider inte är unikt för den västra kommundelen och att förändringarna är föranledda av den bistra ekonomiska verkligheten.

- Vi kommer inte att klara våra framtida åtaganden med mindre än att vi hittar och genomför rationaliseringar i den verksamhet vi bedriver, konstaterar Elfving och slår fast att "utifrån nuläget blir det försämringar".

Förvaltningschefen säger att kommunens ansvariga prioriterar en bra personaltäthet i verksamheten, men självklart också arbetar för att lösa skolskjutsfrågorna på bästa sätt.

I ett informationsbrev till föräldrarna i Björbo och Dala-Floda skriver han att några genomgripande förändringar inte kan genomföras förrän till nästa läsår.

- Vi är medvetna om att en grupp elever från bland annat Hagen och Mossel har fått försämringar. Vi hoppas att de står ut ett tag till och att de hittar möjligheter att nyttja väntetiderna på bra sätt. Om de kommer till skolan tidigt finns det ju möjligheter för dem att sätta igång skolarbetet, göra läxor och liknande, säger han.

I brevet till föräldrarna skriver han att det är viktigt att enskilda synpunkter och förslag till lösningar kommer fram under hösten och han uppmanar föräldrarna att använda sig av utvecklingsrådet, föräldraföreningen, rektorn, förvaltningschefen och barn- och utbildningsnämnden för att få fram det de vill ha sagt.

- Vi är angelägna om en bra dialog med föräldrarna och kommer att kontakta föräldraföreningen. Inför nästa läsår ska vi ta nya tag och se hur vi ska kunna förbättra verksamheten. Väntetidernas längd måste vara rimliga, anser han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons