Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpsykologen: Inte den mobbade som ska behöva byta skola

Annons

Att Emma bytte skola skedde på familjens initiativ, men Birgitta är mycket tveksam till om det var en god idé. Det finns en risk att mobbarna ser det som en framgång, och fortsätter med sitt felaktiga beteende. Det finns också risken att problemen följer med, och då känns det dubbelt så svårt för den utsatta.

Grundhållningen i Falumodellen mot mobbning är att den måste upphöra

I Emmas fall hände det tre gånger att lärarna samlade de andra tjejerna i klassen för att tala om problemen, utan att Emma fick vara med?

- Det är jag helt emot. Man bör över huvud taget aldrig samla dem som kan vara delaktiga i mobbningen i grupp. Även om det bara ett par-tre är aktiva mobbare så uppstår ett grupptryck, ofta blir det ett kollektivt förnekande. De övriga håller tyst för annars känns det som de skvallrar.

Emma tyckte att lärarna bara pratade lite gulligt med mobbarna.

- Enligt Falumodellen ska man visa stor respekt även för mobbaren, i ett vänligt samtal. Men det ska vara bestämt. Vi måste göra klart hur allvarlig situationen är, att mobbaren är skyldig att upphöra. Bästa resultatet når man om mobbaren också känner att man lyssnar.

- Ibland säger mobbaren att allt är offrets fel, att hon eller han är jobbig. Okej, kan man säga då, man kanske blir jobbig av att vara utsatt, men det är ingen ursäkt, du är skyldig att visa respekt och upphöra, säger Birgitta.

Alla som går i skolan har rätt att bli lämnade i fred.

Många högstadieelever tycker att lärarna inte ser vad som händer i korridorerna?

- Jag kan förstå det. Mobbning och utfrysning kan vara svårupptäckt. Det kan handla om kroppshållning och att byta blickar i matsalen, att gå och iväg och viska lite.

- Arbetssituationen i skolan är tajt. Lärare som skyndar mellan ämnen och lektionssalar har kanske varken tid eller ork att upptäcka vad som pågår. Har de bara fem minuters rast så kan det vara lätt gjort att skynda förbi, det är ingen ursäkt, men kanske en förklaring.

- Men om någon är utsatt är vi vuxna skyldiga att ingripa på något sätt.

Vilka blir mobbade?

- Alla kan bli mobbade, både de försynta och de som står ut, det krävs så lite. Alla kan också bli mobbare, eller åtminstone medlöpare, säger Birgitta.


Mer läsning

Annons