Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpsykolog saknas

Annons

Lars Kratz är väl medveten om att en skolpsykolog behövs i kommunen.

- Barn mår ibland dåligt och behöver någon att tala med. Deras känsla gäller. Ett problem som för vuxna kan vara ett till synes litet, obetydligt problem, kan för barnen påverka hela deras värld, säger Lars Kratz.

- Två kuratorer arbetar på Stiernhööksgymnasiet respektive Rättviksskolan. Skolpsykologen har i huvudsak arbetat inom barnomsorgen och grundskolan. Det finns en resursgrupp med två specialpedagoger och en talpedagog som gör ett mycket bra arbete, men det betyder inte att vi inte behöver en skolpsykolog.

När inte skolpsykologen finns för barnen, föräldrar och personal får bland andra lärare ta större ansvar och i viss mån resursgruppen.

Samtidigt ska skolhälsovården satsa mer på förebyggande arbete för att tidigt hitta barn med problem, enligt nya riktlinjer från Socialstyrelsen. Detta med anledning av att svenska barns psykiska ohälsa och stressrelaterade och livsstilssjukdomar ökar.

- Skolpsykologen är viktig för de olika situationer barnen befinner sig i, men i det här fallet är barn- och utbildningsnämndens fortsatt ansträngda ekonomiska läge det som för närvarande påverkar en eventuell tillsättning av tjänsten under nästa år, anser Lars Kratz.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons