Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolplan antogs efter hård debatt

Annons

Tidigare skolplaner är tämligen omfångsrika och detaljerade dokument där det bland annat slås fast hur verksamheten ska bedrivas och vilka målsättningar kommunen har inom skolarbetet.

Så ser inte den nya skolplanen ut då majoriteten beslutat att ta nya grepp. Planen är mycket kortfattad och redogör i mera allmänna ordalag vad kommunen vill med skolverksamheten och vad som finns att erbjuda i form av bland annat friskolor och andra utbildningsmöjligheter.

Ett av syftena med den nya utformningen, uppger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona (s), är att tidigare skolplaner i princip varit underlag till begäran om pengar. Men kommunens ekonomi är som den är och det har inte på länge gått att ge så mycket att skolplanens målsättningar uppfyllts.

Enligt Kroona ska den nya skolplanen på ett enkelt sätt kunna redogöra för kommunens utbildningsutbud för bland annat föräldrar som funderar på att flytta hit.

- Det är inte en skolplans uppgift att ge information, säger Sören Johansson (v).

På punkt efter punkt sablar han ner planen. Han hävdar bestämt att i en sådan ska det stå hur kommunen ska uppfylla de nationella målen. Han är också särskilt kritisk till att en stor del i planen anger att skolans inriktning ska vara samma som de i näringslivsprogrammet utpekade profilområdena som hälsa/idrott, kultur och media. De av kommunen tidigare så omhuldade miljömålen som skolan arbetat efter finns inte ens med i planen, dundrade han.

- Det här handlar om att skolan ska arbeta efter näringslivsprogrammet, säger Sören Johansson.

Han fick medhåll på varje punkt av oppositionsrådet Mikael Rosén.

- Det här är bara utformat för att marknadsföra Falu kommun, säger han.

Även Maria Wilje (fap) var mycket kritisk.

- Vi måste ha konkreta mål som är utvärderingsbara, säger hon.

De kritiska ledamöterna kom med olika förslag som återremiss för omarbetning eller rent avslag på skolplanen.

Mikael Rosén föreslog att man skulle bordlägga alltsammans ännu en gång och förlänga den plan som fanns till år 2006. Det förslaget gillades av den övriga oppositionen. När man kommit så långt fram i tiden fanns hade skolverket kanske hunnit besluta att kommunerna inte längre behövde ha en skolplan påpekade några.

Men så blev det inte. Majoriteten drev igenom den nya skolplanen i en votering som slutade med röstsiffrorna 32-29. Mot beslutet reserverade sig m, v och kd.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons