Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpersonalen kan inte hjälpa till

Annons

Kommunägda Kopparstaden förmedlar få studentrum och -lägenheter till ungdomar som flyttar till Falun för att studera på gymnasieskolan.

Eftersom bostadsföretaget inte tecknar kontrakt med personer under 18 år, hänvisas de sökande till privata annonser.

Ett alternativ är att målsman skriver på för barnets räkning.

Kopparstaden prioriterar Högskolan Dalarnas studenter eftersom skolan har ett avtal med företaget. När skolans behov är tillgodosett kan gymnasieungdomarna få de rum som blivit över.

Kopparstadens vd Pär Nyberg säger att det saknas ett forum för uthyrning av rum i Falun. Han tycker att inackorderingsrum är det lämpligaste alternativet för gymnasieelever.

- Ungdomarna flyttar kanske hemifrån för första gången och det kan bli mycket stök. Vår erfarenhet är att det inte fungerar i korridor, säger Pär Nyberg.

I slutet av juli skrev kommunalrådet Maria Wilje ett brev till Kopparstadens styrelse där hon tog upp problemet.

Enligt henne innebär eleverna som kommer till kommunen ett mervärde på flera sätt.

Skolförvaltningen får en direkt intäkt genom den ersättning som betalas av elevens hemkommun. Om tio elever väljer Falun som studieort innebär det ett tillskott på 700 000 kronor, enligt Wilje.

- Trivs man här kanske man bosätter sig i Falun. Finns det inte bostäder söker sig eleverna inte hit, säger Maria Wilje.

Maria Wilje skriver i brevet att hon vill att Kopparstaden ser över och åtgärdar problemet. Enligt Pär Nyberg vore en lösning att öppna elevhem med personal. Ett annat att bygga upp en bank med lediga inackorderingsrum.

Hans Jönsson, marknadschef på Kopparstaden, har fått flera telefonsamtal från föräldrar som frågat om boende för sina barns räkning. Han har tvingats säga nej eftersom det saknas lägenheter då högskolestudenter prioriteras.

- Det här kommer säkert att diskuteras framöver. Det är en fråga som Kopparstaden och kommunen måste lösa gemensamt, säger Hans Jönsson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons