Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna räddas inte

Annons

Stängning av skolorna i Skålö och Kvarnåker diskuterades förra året och föräldrar protesterade mot en nedläggning av skolorna.

Nu har en parlamentarisk grupp bestående av Nall Lars Andersson (s), Ann-Catrin Tännström (v), Anders Lundin (c), Marja Kilpiö (fp), Ulla Bertils (mp) och Dick Bergkvist (kd) gjort en översyn av lokalutredningen och detsamma har kommunledningens samordningsgrupp gjort; Catarina Willman, Magnus Örtegren och Per Månsson, ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

Översynen visar att det blir 250 färre elever i grundskolan inom de tio närmsta åren.

I Äppelbo blir dock förändringen av elevantalet liten.

Vikande elevunderlag innebär att det inom några år finns lediga klassrum i de flesta skolorna, utom på Smedbergsskolan och Parkskolan i Vansbro.

Smedbergsskolan som rustas upp för högstadiet är lite trång just nu men det bör bli bättre plats där om några år.

Parkskolan som är i mindre gott skick dömdes till en början ut av den parlamentariska gruppen men samordningsgruppen konstaterar att eleverna i klasserna ett till sex i Vansbro inte minskar tillräckligt mycket för att det ska gå att lägga ner Parkskolan nu.

Enligt det förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till bildas ett upptagningsområde för Järna och Nås och ett för Vansbro och Äppelbo.

I Vansbro och Äppelbo handlar det om Parkskolan och Berghedens skola. Det är inte aktuellt att lägga ned någon av de skolorna.

För Nås och Järna vill utredarna satsa på Nederborgs och Myrbacka skolor. Det som enligt utredarna talar för Myrbacka framför Skålö och Kvarnåker är att där finns idrottshall, kök, närhet till bibliotek samt en slöjdsal som dock är i dåligt skick.

Slöjdsalen måste renoveras men samordningsgruppen konstaterar att det i princip inte finns ekonomiskt utrymme för några investeringar.

I det förslag som kommunstyrelsen behandlar talas bara om att verksamheten ska koncentreras till färre skolor. Detsamma kommer nog också kommunfullmäktige att göra den 26 april. Det blir alltså upp till de närmast ansvariga för skolverksamheten att besluta om vilka skolor som ska användas och vilka som ska avvecklas.

På måndag ska ett samrådsmöte om detta hållas i Järna och på tisdag blir det ett liknande möte i Vansbro.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons