Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna på remiss

Annons

Socialdemokrater och vänsterpartister hade accepterat lokalutredningens förslag om att koncentrera skolverksamheten i Järna till Myrbacka. Moderaterna och folkpartiet har varit inne på samma linje.

Centern har förespråkat ett alternativ med förskola och klasserna 1-3 i Skålö och Myrbacka samt 4-6 i röda skolan vid Myrbacka. Detta alternativ vill också kristdemokraterna få en ordentlig utredning på.

Centerpartisten Uwe Weigel och kristdemokraten Torsten Larsson var flitiga i talarstolen. De kritiserade lokalutredningen för att den inte följt direktiven och utrett ett lågprisalternativ gällande Skålö och Kvarnåkers skolor.

Torsten Larsson gick till skarpt angrepp på barn- och utbildningsnämnden som han anklagade för passivt agerande då inte nämnden ingripit mot de tjänstemän och utredare som struntat i att följa politikernas direktiv.

- Det underlag vi har är för dåligt för att vi ska kunna fatta ett väl underbyggt beslut, sade Torsten Larsson och yrkade på återremiss.

Anders Gyllenvåg, v, hade tidigare i debatten förklarat att han inte tittat på siffrorna så noga utan förordade koncentrationen till Myrbacka utifrån barnens bästa.

- Barn i små skolor hamnar lätt utanför gruppen, sade han.

- Är man ensam i en liten skola är man väldigt ensam, i en större skola finns alltid någon att dela gemenskapen med, förklarade Åsa Engma, s.

Uwe Weigel som talade om problem med stressade barn tycker att de små skolornas fördelar inte lyfts fram ordentligt i utredningen.

Anders Gyllenvåg svarade att ansvaret för stressade barn måste läggas på föräldrarna och Åsa Engman framhöll att barnen inte stressas i skolan.

- Det är ett enormt fritidsutbud som stressar barnen, efter skolan, anser Åsa Engman.

Marja Kilpiö, fp, förklarade sig se många vinster med att samla resurserna så som utredarna föreslagit angående Myrbacka.

Torsten Larsson frågade socialdemokraterna hur de kunde veta att koncentrationen till Myrbacka blir billigare, då inte alla alternativ utretts.

- Sunda bondförnuftet säger att man tjänar på att samla resurserna på ett ställe, svarade kommunalrådet Gunnar Magnusson.

Han konstaterade dock att kommunen inte har några pengar till de investeringar som Myrbackaalternativet kräver.

- Vi ser det här som en planering för en tioårsperiod framåt i tiden.

Då Anders Gyllenvåg insåg att det fanns tillräckligt stort stöd i fullmäktige för att Torsten Larsson och Uwe Weigel skulle få igenom återremissen begärde han ett avbrott på tio minuter. Under den tiden kom vänstern och socialdemokraterna överens om att acceptera återremissen under förutsättningen att den kompletterande utredningen blir klar till den 30 september så att frågan om skolorna i Järna kan behandlas på kommunfullmäktiges budgetsammanträde i november.

För övrigt accepterades lokalutredningens förslag då det gäller förändringarna i Vansbro.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons