Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor stängda för gott

Annons

Kyrkskolan, Idbäcks skola och Östra Utsjö skola har nu definitivt gjort sitt i den kommunala skolorganisationen. Återstår att se om någon av skolorna kan få nytt liv genom att bli friskola.

I Kyrkskolan var det ett 70-tal elever som fick sommarlov i skolans sista elevkull.

Kring Kyrkskolan har debatten gått het sedan i höstas då politikerna kovände och plötsligt bestämde sig för att skolan skulle bort ur organisationen. Elevantalet sjunker framöver och kommunen ska spara pengar.

Föräldrar och personal har önskat att skolan skulle få vara kvar - med argument som liten, trivsam skola och fin skolmiljö - men skolledning och politiker har inte lyssnat på det örat. De har drivit igenom nedläggningen. Sista ordet är dock inte riktigt sagt ännu. Föräldrargruppen har skickat in en ansökan om att starta en friskola nästa höst.

Att Idbäcks skola skulle läggas ned i år har varit beslutat sedan tidigare. Det är en skola som hängt i luften vid flera tillfällen genom åren, och en del har nog haft hoppet att Idbäcks skola skulle överleva också den här krisen. Men även här har de styrande varit obevekliga, elevunderlaget räcker inte för alla skolor.

- Det är egentligen ett enormt slöseri att lägga ner Idbäcks skola. Här skulle Malung kunna ha en mönsterskola för årskurserna upp till sexan. Skolhuset är i toppskick, nyrenoverat för några år sedan. Utemiljön är den bästa tänkbara med stora ytor och naturen inpå knutarna. Det finns bra gympasal. Kort sagt, de allra bästa förutsättningarna för en skola för barnens första skolår, säger läraren Göran Johansson.

I Idbäck är det en hundraårig epok som går i graven. Den första skolan byggdes i byn i slutet av 1800-talet.

Det nuvarande skolhuset togs i bruk i slutet av 1930-talet.

Skolan i Utsjö har fått ett extraår. Den stängdes egentligen redan förra året, men fick sättas i gång igen i höstas då skolledningen räknat bort sig och inte kunnat ordna plats i andra skolor åt Utsjöeleverna.

Återstår att se om de räknat rätt den här gången.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons