Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i farozonen

Annons

- Vi bjöd in allmänheten till ett möte i april inne i Leksand, men det kom bara ett 70-tal personer, säger skolchef Lars Nyberg.

Då lovade man att även hålla öppna möten på respektive skola, och det sker nu under september månad. Det första hålls den 6 september i Ullvi, övriga datum ger kommunen besked om senare.

- Vi ville åka ut till varje enskild skola, vi hoppas att diskussionen blir mer intressant då. Förhoppningsvis kommer de berörda föräldrarna dit, säger Lars Nyberg.

Antalet elever på Leksands skolor har minskat de senaste åren och kommunen måste anpassa skolorganisationen efter den utvecklingen.

- Ekonomin tillåter inte att klassrummen är halvtomma, säger Lars Nyberg.

Just nu går sammanlagt ungefär 1 950 barn på de nio grundskolorna. Om fem år, det vill säga till läsåret -09/10, beräknas det vara 450 elever färre.

- Det minskar i hela landet, det beror på att det föds allt färre barn, säger Lars Nyberg.

Jämfört med andra kommuner tror Lars Nyberg att Leksand klarar sig bättre. Inflyttningen är bra, vilket kan hjälpa till att minska nedgången något.

- Men det ändrar inte siffrorna på något drastiskt sätt, säger han.

Hur besparingarna ska gå till vill Lars Nyberg inte spekulera i än. Han säger att kommunen jobbar förutsättningslöst och vill inte peka ut någon särskild skola som ligger i riskzonen. Det skulle kunna bli vilken som helst av de nio grundskolorna, menar han.

- Det kan bli en som läggs ner, det kan bli flera. Eller så kan man flytta in förskolor i lokalerna och försöka lösa det så. Allt ska diskuteras, säger Lars Nyberg.

Lars Nyberg ansvarar för utredningen av grundskolornas situation, och den ska vara klar till maj eller juni nästa år.

De förslag som kommer fram ska därefter behandlas i bildningsnämnden och kommunstyrelsen. En eventuell nedläggning skulle bli aktuell först till hösten 2006.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons