Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmuseum med levande inslag

Annons

Tillsammans med Gertrud Johnson har John Sohlberg sedan mitten av 90-talet samlat gamla föremål från skolorna i Svärdsjö socken. Till slut hade Sohlberg 10 kubikmeter grejor hemma i garaget. Mest böcker och kartor, men också orglar, kulramar och andra pedagogiska tillbehör.

Lyckligtvis fick han kontakt med den förening som håller på att anlägga ett museum för veteranbilar. I det gamla väggaraget fanns ett rum som kunde inredas till skolsal.

- Jag är tacksam mot alla som hjälpt till genom åren, säger John Sohlberg.

Själva invigningen får vänta tills hela anläggningen är klar, men i helgen öppnade skolmuseet på prov och fick en strid ström av besökare, totalt 150 tittade in under lördagen.

Flera pensionerade lärare från bygden har ställt upp och hjälpt till och nu ska de turas om att hålla museet öppet. Kanske kan de räknas som levande inslag i utställningen eftersom de flesta av dem har arbetat många år i Svärdsjöskolorna.

I museet finns alla tiders skolbänkar som utrustats för olika åldrar. De minsta hade inget bläckhorn, men kulram och läseboken Sörgården med de klassiska "Mor är rar"-övningarna. De lite äldre fick Vill du läsa och sedan följer Läsebok för folkskolan. Längst bak finns läroverksbänkarna.

- 'Min bänk' sade en man från Gårdvik när han provsatt, berättar Lennart Ekman. Fast han tyckte att den hade krympt.

Lennart berättar också att museigänget plockat bort betygskatalogerna, det hade för stort skvallervärde när folk kunde upptäcka att bekanta fått "bc" i något ämne, alltså ett gammalt betyg som inte alls var lysande.

Fram till september håller skolmuseet öppet torsdagar klockan 18-20.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons