Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skolministern är ute och cyklar"

Annons

-Som skolminister bör man vara ytterst försiktig när tillståndet i en av Sveriges kommuner recenseras, säger han. Det var i en debatt tidigare i veckan som Björklund påstod att Borlänge har ett lägre resultat än de flesta andra kommuner i Sverige. Att det är procentuellt sett många fler som slås ut i Borlänge än i andra kommuner.

-Ett sådant här uttalande slår mot personalgrupperna i Borlänge, skolledningar och alla som är inblandade, rasar Peter Hultqvist.

-Det gäller att ha ordentlig kännedom om fakta och bakgrunder. Har man inte det är det bättre att inte yttra sig, menar Hultqvist som nu ställer Björklund mot väggen genom ett öppet brev och en fråga i riksdagen.

Hultqvist pekar på att andelen nybörjare som avbrutit sina studier eller har uppehåll i Borlänge ligger på riksgenomsnittet. Att andelen nybörjare som bytt från ett program till ett annat är under rikssnittet.

Dessutom, hävdar Hultqvist, är andelen som fullföljt utbildningen inom fyra år något högre än i landet som helhet.

Slutligen pekar han på att de som fullföljde sin utbildning inom fyra år är 85 procent, 2006. Rikssnittet är 75 procent.

FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX, MIKAEL HELLSTEN/ARKIV JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons