Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten under lupp

Annons

I Ludvika har debatten kring koka-kyl sedan 1990-talets början varit en stridsfråga.

Även om motståndet var stort och kompakt utvecklades en storköksmodell som i dagsläget förser nästan samtliga dagis, skolor och äldreboenden i Ludvika med koka-kyl-mat.

Junibackens förskola hör till de få undantagen. Här betraktas det egna köket vara lönsamt i två avseenden, för pedagogiken och ekonomin.

Beslutsfattarna i den lilla grannkommunen var under en period också sugna på att laga mat i stor skala.

Men man skyggade för den heta debatten i Ludvika och satsningen stannade vid ett överdimensionerat kök på Allégården som bara serverar snabbkyld mat till kommunens äldre.

Än så länge.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef, Anders Hjelm, utesluter inte att koka-kyl-mat på såväl dagis som skolor kan bli en realitet.

- Att köpa mat från socialen är ett av alternativen vi ska titta närmare på.

Men något beslut är inte taget betonar han.

- Det enda beslut vi tagit är att skolmaten ska utredas.

Anders Hjelm tillägger att utredningen tidigast kommer i gång framåt vårkanten. Huvudfrågan i utredningen lyder "kan vi fortsätta som i dag?"

Men ett besked som kan förefalla lugnande för en del kan förvaltningschefen bjuda på innan utredningen har inletts.

Nämligen att matlagningen på kommunens dagis och skolor inte är dyr.

Med några få undantag tillagas maten i egna kök. Stegelbackens skola är undantaget som får maten serverad från Vinsboskolans kök. Men även om dagens mathantering inte betraktas som en dyr affär finns det en annan aspekt som skapar problem.

- När vi har tittat på sjukfrånvaron är det personalen i de små köken som är sjuka mest.

- På exempelvis Bergaskolan är det något bättre. Men där är det också fler som jobbar, och man kan skifta mellan arbetsuppgifterna.

Även om koka-kyl-besluten återstår har ryktena kommit i gång. En småbarnsmamma som kontaktat tidningen säger:

- Att barnen inte serveras kokakyl-mat är en av anledningarna till att bo kvar i Smedjebacken.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons