Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skollokaler fuktskadade

Annons

Det berättar AnnaLisa Karlsson som är textillärare vid Lorensbergaskolan. Här har hon arbetat i fyra år och problemen med inläckage verkar bara bli värre och värre.

-Nu senast blev elevarbeten förstörda. De färgade av sig på varandra, berättar hon.

Kommunens tekniska kontor har haft personal på plats för att skotta av det platta taket men problemen återkommer så snart det faller större nederbördsmängder.

-Det kommer att hända samma sak när vårregnen kommer, suckar AnnaLisa Karlsson.

Personalen har i flera år hoppats att de gamla lokalerna från 60-talet ska byggas om. Sedan 1997 har kommunen investerat närmare 75 miljoner kronor i ombyggnad och rust av skolan och i år fortsätter man med "hemkunskapshuset". Ett projekt som är kostnadsberäknat till sex miljoner.

Tidigast 2007 är det äntligen dags för slöjdhuset och renoveringen av den kåken beräknas kosta cirka 8,5 miljoner kronor.

-År efter år har vi fått löften om att lokalerna ska byggas om och vi har fått titta på ritningar men sedan har det bara flyttats på framtiden.

-Nu måste det ske, det handlar inte bara om fuktskador utan vi har också problem med att det luktar avlopp i huset och fönstren är i så dåligt skick att öppnar vi dem går de inte att stänga igen. Både jag och min kollega Ulla Eriksson känner av den dåliga luften här inne genom att vi drabbas av både hals- och ögonbesvär, berättar AnnaLisa Karlsson.

Slöjdundervisningen är obligatorisk från klass 3 och under resten av grundskolan och hundratals elever har undervisning i de två textilsalarna och de två träslöjdssalarna.

-Förutom eleverna på Lorensbergaskolan undervisas här också eleverna i klass 3 på Östansbo skola och eleverna i årskurs 3 -6 på Knutsbo och Junibackens skolor, upplyser AnnaLisa Karlsson.

Enligt kommunens fastighetschef Stefan Andersson har man varje vårvinter problem med inläckage i flera byggnader. Förutom Lorensbergas slöjdsal brukar problemen vara återkommande vid Hillängens förskola och i veckan var personal sysselsatt med att skotta delar av taken på förskolan.

-Nyligen har vi också haft läckage i bostadshuset "Sjösta" vid Väsman. Det är naturligtvis något som är fel när vatten läcker in och längre fram i år får vi undersöka taken och se om det går att åtgärda. Men slöjdhuset vid Lorensberga gör vi inget åt eftersom det ska byggas om.

Han berättar också att snö har skottats bort från taken till Stallbackens skola i västra Grängesberg och Parkskolans gymnastikhall i Grängesberg.

Där var inte problemet att det läckte in vatten utan att man kände viss oro för att taken i värsta fall inte skulle hålla för tyngden från snön.

-Taket till gymnastikhallen sviktade lite. Man märkte det när en bom skulle dras ut och det gick trögare än vanligt. Vi var kanske inte rädda för att taken skulle rasa in men vi vill vara försiktiga med våra anläggningar, förklarar Stefan Andersson.

Kommer ni att skotta bort snön från fler tak?

-Nej, nu hoppas vi att solen tar resten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons