Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skollagskommittén är dåligt förankrad

Annons


Vi kommer också att agera vidare i den frågan. Det är också uppseendeväckande att skollagskommittén inte haft någon representant från Kommunalarbetarförbundet.

Enligt min uppfattning så försvagar det trovärdigheten i kommitténs arbete. Frågorna riskerar att inte bli belysta på ett allsidigt sätt och därför blir förslagen i bland för snäva i sitt synsätt.

I regel så kompletterar förskollärare och barnskötare varandra på ett bra sätt i den dagliga verksamheten.

Trots skillnader i utbildning gör mång-

årig tjänst att den vardagliga kompetensen mellan de båda yrkesgrupperna suddas ut. Därför är det orimligt att som skollagskommittén gör sätta restriktioner för barnskötarnas arbete. Det är lika fel att särbehandla familjedaghemmen som en form av barnomsorg som ska tonas ned. Familjedaghemmen fungerar likvärdigt med övrig barnomsorg och ska så göra även i fortsättningen. Varför dra upp gränser och revir som sätter det ena före det andra?

Jag tycker att skollagskommittén här visar en dålig förankring i barn och föräldrars vardag och verklighet.

När man dessutom föreslår att barnen inom barnomsorgen ska kallas elever och att skolans prägel ska sänka sig över verksamheten så lämnar man definitivt markkontakten.

Barnomsorgen ska självfallet vara en länk till skolans verksamhet och ingå i en helhet. Men det är också viktigt att barnomsorg faktiskt får vara barnomsorg. Den ska inte "skolifieras".

En bra kvalitet inom barnomsorgen med utgångspunkt från barnens mognad och villkor är bästa sättet att förbereda skolstarten, inte överdrivna skolambitioner i tidig ålder.

Självfallet behövs det mer resurser till barnomsorgen. I valrörelsen utlovade mitt parti resurser motsvarande 6 000 nya anställda inom denna sektor. Det kostar staten cirka två miljarder kronor.

Under valperioden kommer detta uppbyggnadsarbete att påbörjas. För min del försöker jag verka för att starten ska ske så snabbt som möjligt.

Pengarna behövs. Barngrupperna behöver bli mindre. Så ett statsbidrag till kommunerna för att underlätta inom barnomsorgen är lika välkommet som "Wärnerssonpengarna" var inom skolan.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons