Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skollag mot mobiltelefoner

Annons

Denna lag skulle innebära att skolans personal fram till skoldagens slut får beslagta ting som stör undervisningen - exempelvis mobiltelefoner - eller sådant som är kränkande på något sätt.

Det var för ett år sedan som skollagskommittén lämnade in förslaget till regeringen och nu förbereder utbildningsdepartementet en lagändring. Men det dröjer minst ett år innan lagen kan träda i kraft.

Vi har frågat några rektorer i Ludvika kommun om vad de tycker om den nya lagen:

Lars-Erik Bång, Fredriksbergsskolan:

- Spontant tycker jag att detta är en bra idé. Det händer något inom ungdomsvärlden som vi måste ändra på, men lokalt ser jag inte något problem. Vi har redan en regel att inga mobiltelefoner får användas på lektionstid och våld med knivar och dylikt har aldrig hört hemma här.

Ingmarie Thyr, Lorensbergaskolan:

- Jag tycker inte att den är nödvändig som lag. Varje skola bör få ha sin policy. Vi har inga problem med mobiltelefoner på lektionstid, här är det ingen som missbrukar våra regler. Personligen tycker jag att det är fel att beslagta elevernas mobiler under deras fritid.

Britt Marinder, Parkskolan:

- Vi har en regel på vår skola som säger att inga mobiltelefoner är tillåtna under lektionstid, vilken följs.

- Men jag förstår om vissa skolor har problem med detta och om man inte kan lösa det på något annat sätt än att lagstifta så tycker jag att det är nödvändigt.

JOHANNA WALLIN/PRAKTIKANT

Mer läsning

Annons