Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolklass i Lima fick Norgebesök

Annons

Sedan snart två år har årskurs 8a vid Ungärde skola i Lima haft kontakt med en skolklass från Mo i Rana i norra Norge. Kontakten har skett med brevväxling men nu har de nya norska kompisarna varit på besök i Lima och om några veckor åker Limaeleverna för att hälsa på i Mo i Rana.

- Syftet med besöken är att utveckla den kontakt vi haft sedan sjunde klass med personliga möten och samtidigt utveckla förståelse för Norden som en kulturell och social enhet, säger limaläraren Åsa Persson.

Hon berättar att samarbetet mellan de två klasserna, åttan i Lima och nian i Mo i Rana, har pågått sedan limaeleverna började i sjunde årskursen. Eleverna tycker att det är spännande att ta reda på likheter och olikheter mellan grannländerna när det gäller skolan, språket samt natur och kultur.

I en sammanställning av synpunkter på samarbetet från limaeleverna finner man att de tycker det är positivt att träffa nya kompisar, att få lära sig deras språk och inte minst att få resa till Nordnorge så småningom. Mest negativt är tydligen den otåliga väntan på att få brevsvar från de norska vännerna.

Då de norska eleverna kom till Lima var det lärare och föräldrar från Lima som ställde upp med bilar och hämtade de norska eleverna och deras lärare i Elverum. Dit hade de kommit med tåg.

Första kvällen i Lima hade eleverna gemensam middag i skolan där det serverades svensk hemlagad mat, som elever och föräldrar från Lima ställt i ordning.

Under dagarna tillsammans i Lima hann man med en skiddag i Kläppen, diskotekskväll i skolan, en dagsutflykt till Mora där man besökte bland annat Vasaloppsmuseet och dalahästtillverkningen i Nusnäs. Den tredje dagen av vistelsen hade man gemensam skoldag och basketmatch. Där blev de gästande norska eleverna serverade svensk skollunch. Hemifrån var de vana vid att ta med sig egen mat till skolan.

Under vistelsen i Lima fick de norska eleverna bo hemma hos svenska familjer. Klassen i Lima har 15 elever medan den norska klassen hade 29 elever. Nu ser limaeleverna fram emot att i början av juni få åka och hälsa på sina kamrater i Mo i Rana.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons