Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkatalog friad av JK

Annons

"Apraden" var inte hets mot folkgrupp. Nu har Justitiekanslern sagt sitt om den skolkatalog som delades ut på St Mikaelsskolan i november förra året.

- Bildtexten får visserligen anses vara nedlåtande mot de båda pojkarna på bilden. Men den kan inte sägas ta sikte på en hel folkgrupp, skriver JK i sitt beslut.

Det var gymnasieelever på St Mikaelsskolan i Mora som gjorde den uppmärksammade katalogen. Anledningen till JK-anmälningen var den bildtext som hörde till en av gruppbilderna.

Eleverna på bilden indelades i "övre raden", "mellanraden" och "apraden". Den sistnämnda bestod av två mörkhyade pojkar.

Det var anhöriga till dessa pojkar som anmälde bildtexten, som de ansåg var hets mot folkgrupp. Eftersom det handlade om ett tryckfrihetsbrott hamnade ärendet hos Justitiekanslern, som nu alltså beslutat att inte vidta några åtgärder.

Enligt tryckfrihetsförordningen betyder hets mot folkgrupp att någon "i en tryckt skrift hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse".

Mer läsning

Annons