Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolgård övervakas med kamera

Annons

Bakgrunden är den senaste skadegörelsen som inträffade under veckoslutet.
Två treglasfönster krossades, ett till en länga med undervisningslokaler och ett till expeditionen. I ena fallet låg en sten kvar som använts vid skadegörelsen, i det andra fallet är det oklart vilket föremål som använts.
Under veckoslutet skedde skadegörelse även på de träd som planterats på skolgården.
Två planterade björkar har brutits av och skydden kring ett tiotal planterade träd har sparkats eller slagits sönder.
— Kameraövervakning införs för att komma tillrätta med skadegörelsen.
– Skolgården räknas inte som allmän plats och därför kan kameraövervakning ske. Vi markerar området som övervakas, berättar Sven-Erik Eriksson, fastighetssamordnare vid Klockarskolan.
Övervakningskameran styrs av rörelser och programmeras för bevakning mellan vissa klockslag och sätts igång om någon vistas på skolgården. Någon övervakning ska alltså inte ske under skoltid.
När kameran är igång sker inspelning som lagras och filmen kan kontrolleras vid behov. Vem eller vilka som utfört helgens skadegörelse är okänt. Det sannolika är att det rör sig om ungdomar som är lite äldre än de som går i Klockarskolan. För inte förstör väl de som går i skolan sin egen skolgård? I slutet av maj förra året var det officiell invigning av Klockarskolans nyrustade skogård. Gården omvandlades från en tråkig asfaltsyta till en grönskande skolgård med bland annat ett 40-tal nyplanterade träd.
Kommunen satsade drygt 1,7 miljoner kronor på skolgården och när skadegörelse sker är det alla som bor i kommunen som är förlorare. Skadegörelse kostar pengar, pengar som behövs till annat än att återställa efter skadegörelser.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons