Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrukost het fråga

Annons

Vänsterns Ulla Lindvall sade sig inte förstå hur Lillemor Gunnarsson (hp) kunde rösta nej till förslaget eftersom hon själv serverar frukost till eleverna på sin friskola. Även bland herrarna i församlingen blottades en spricka.

Socialdemokraten Jan Stagenmark, ensamstående pappa i femton år, tyckte att förslaget var bra och tyckte sig se en ideologisk skillnad i debatten när han synade moderaten Melker Anderssons inlägg.

Melker Andersson kontrade å sin sida med att nästa steg i socialdemokraternas politik är att kommunen tar på sig ansvaret för att barnen kommer upp på morgnarna.

Bakom motionen står Anna-Karin Dahl (s) som vill starta ett försök att servera frukost till högstadieeleverna. Kostnaderna för detta uppgår till 135 000 kronor, enligt socialdemokraterna medan Melker Andersson sade att om alla elever i kommunen ska få frukost slutar notan på 2,4 miljoner kronor.

Faktamässigt visade en enkät att 65 procent av eleverna på Vasaskolan äter frukost varje dag medan 11 procent hoppar över den viktiga måltiden.

Det här ville vänstern göra till en klassfråga medan den borgerliga delen av kommunfullmäktige tryckte på föräldraansvaret.

Barnkonventionen var en annan fråga som dök upp i sammanhanget och som Melker Andersson menade inte hörde dit.

Motionären själv Anna-Karin Dahl talade länge och väl kunnigt om vikten av rätt mat och barns problem med bland annat anorexi.

När debatten var som hetast ajournerades mötet i femton minuter för överläggningar. Därefter följde omröstning med tjugo röster mot tjugo varav borgerligheten vann med hjälp av ordförandens utslagsröst.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons