Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfråga splittrar

Annons

Fullmäktiges socialistiska majoritet ville inte ha någon friskoleetablering, medan det borgerliga blocket ansåg att en friskola skulle innebära en positiv utveckling för skolan i kommunen.

Nu gick det socialistiska blocket segrande ur "striden". Efter röstsiffrorna 18 mot 16 beslutade kommunfullmäktige att Skolverket bör avslå Olympica AB:s ansökan om att inrätta en friskola.

Enligt kommunens beräkning skulle en friskola i Skålö fullt utbyggd omfatta 105 elever och därför utgöra ett hot mot skolorna i Myrbacka och Kvarnåker. Enligt Kenth Carlsson, verksamhetschef för grundskola och barnomsorg, beräknas elevtalet i kommunen under den kommande femårsperioden minska från 845 till 698 elever.

Kommunen skulle inte ha råd att både driva en friskola och behålla nuvarande antal skolor, ansåg fullmäktiges majoritet.

Den borgerliga oppositionen, som reserverade sig mot beslutet, hävdar att en friskola skulle bli en stimulans för skolans utveckling. De borgerliga partierna tror inte att en friskola långsiktigt innebär ökade kommunala kostnader.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons