Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoldebatt kom av sig från början

Annons

Många var laddade med argument för att inte lägga ner skolan i Vad.

Det hela kom av sig helt och hållet när Maria Ronsten, rektor, presenterade ett förslag som innebär det kan bli högstadie i Söderbärke.

Under många år har debatten svängt fram och tillbaka om kommunens skolor. Fram till dags datum är det byskolorna som fått stryka på foten och raden av nedlagda skolor börjar bli lång. Först försvann Backbyn, följd av Malingsbo, Gubbo och Jobsbo.

Fortfarande krymper antalet elever och nästa omgång av nedläggningar har börjat dyka upp i handlingarna.

Denna gång är det Vad skola som är i blickpunkten. Men kommunens tjänstemän och politiker har lärt sig läxan. De bedömer det som en mycket stor risk att stängs skolan i Vad så blir det en friskola där, precis som det blev i Jobsbo och Gubbo. Konsekvensen blir att det kostar extra i stället för att kommunen spar en slant.

För att ha en chans att vara med och påverka och förhindra en eventuell nedläggning bjöd föräldraföreningarna Söderbärke och Vad in till ett informationsmöte.

De flesta var förmodligen inställda på att kommunen skulle presentera ett förslag där skolan i Vad stängs och i Söderbärke får de fortsätta, med minskade resurser.

Nu blev det inte så. I stället har gruppen med rektorer för området funderat lite på hur det skulle gå att utveckla skolorna och på sikt skapa en skola för elever mellan förskolan och nionde klass.

Inom något år skulle Vad i så fall vara en skola för barn som går i förskoleklass till och med tredje klass och i Söderbärke skulle eleverna gå från fjärde klass till och med nian.

Maria Ronsten poängterade att detta inte går att införa på en gång men under en period på 4-5 år skulle det vara fullt möjligt.

Det skulle vara möjligt att öka antalet årsklasser genom att elevantalet totalt kommer att minska. Exempelvis har Vad skola idag 55 elever och till hösten minskar det till 41.

När skolchefen Anders Hjelm ställde frågan till föräldrarna om detta skulle kunna vara en modell att jobba vidare med blev det tyst i Söderbärke Folkets hus.

Efter en stund kom det dock frågor om hur kommunen tänkt göra med bland annat finansiering och om det skulle bli en utbyggnad av skolan.

Anders Hjelm framhöll att i detta skede hade sådana frågor inte varit upp till diskussion, utan nu handlade det om att skolledningen ville ha föräldrarnas medverka i det hela.

- Jag är medveten om att det finns en rad praktiska problem som vi måste lösa, men vi vill veta om det finns något intresse att jobba vidare med detta, poängterade Maria Ronsten.

Den eventuella grupp som ska jobba vidare ska kunna visa upp något till sista mars och då eventuellt få möjlighet att förlänga tiden.

- Vi har fått besked från kommunstyrelsen att vi ska få tid på oss att jobba fram en bra lösning, betonade Anders Hjelm.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons