Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoldag med modellbygge och god mat

Annons

Det var ett gäng modellplansbyggare på Liljansskolan som tog upp frågan i elevrådet om de inte kunde få anordna en temadag för att få lära sig mer om just modellbyggande. Och visst kunde de få det.

På gårdagens schema fanns förutom möjlighet att bygga modellplan också bild, drama, textiltryck, musik, pulkaåkning och en mycket populär matlagningsgrupp.

I matlagningsgruppen fick eleverna dela på uppgifterna. Några gjorde förrätt som bestod av snittar. Några andra lagade huvudrätt - pannbiff, klyftpotatis och tre olika såser: bearnais, örtsås och pizzasås.

Helena Kihlström, 8 år, var med i efterrättsgänget som gjorde chokladmousse toppad med grädde, riven choklad och en mandarinklyfta. Det var också den maträtt hon var mest sugen på att få smaka.

- Det här är lite övning i vett och etikett; att lära sig vilka bestick man ska använda, att vänta tills alla har fått innan man börjar, säger Anna-Kersti Croona, lärare.

- Det är också en samarbetsövning. Elever från ettan till sexan har jobbat ihop och det har gått väldigt bra, säger Anita Vestin, lärare.

FK:s fotograf, tillika passionerad modellbyggare, Mikael Forslund ledde arbetet i modellbyggargruppen.

- Det här är modellbyggande 1A. Jag lär dem läsa ritningar, att bygga lite och nåla fast planen så att man kan limma.

Daniel Israels, 10 år, hade aldrig byggt något plan men han hade med sig en plastmodell.

- Den är svår att bygga så jag tänkte jag skulle få lite hjälp med den.

Hans bänkgranne Björn Hansols, också 10 år, var dock lite vanare. Sammanlagt har han lyckats sätta ihop hela fem plastplan förmodligen med lite hjälp av sin modellbyggande far, Mikael Forslund.

Varför är det då så fascinerande att bygga flygplan?

- Det är just det att de kan flyga, säger Björn.

- Det tycker jag med, säger Daniel.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons