Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoldag i hälsans tecken

Annons

Eleverna på Hushagsgymnasiet fick i går lära sig hur och vad man ska äta, om att röra sig och att de kan mer än de tror.

- Vi måste satsa mer på hälsa i skolan. Det finns stora problem med sjukskrivningar eftersom folk inte orkar jobba, sa Thomas Lövgren, rektor och idrottslärare på Hushagsgymnasiet.

I går anordnades en hälsodag på initiativ av elevrådet på skolan.

Alla elever fick gå runt på olika stationer, i en sal berättade Lotta Yttergren om hur man ska lyfta fram sina styrkor.

- I min värld är alla intelligenta men på olika sätt, berättade Lotta Yttergren för eleverna.

- En del elever som går här är oerhört duktiga praktiskt men kanske har svårt för de teoretiska ämnena, då är det viktigt att höja dem så att de förstår att de är bra, sa Thomas Lövgren.

I en annan sal föreläste eleverna Pontus Jaxgård och Sandra Johansson från Hotell- och restaurangprogrammet om att äta rätt.

- Man ska inte äta för sällan för då äter man godis när man blir sugen på något, förklarade Sandra Johansson.

Efter föreläsningen fick eleverna provsmaka olika alternativ som finns i kafeterian på skolan, både brunt och vitt bröd.

Carl Gynne, Borlänge kommuns hälsoplanerare, höll också föredrag om varför vi ska röra på oss och i idrottshallen fick eleverna sporta.

- Hälsa är en helhet, alla vet hur man ska göra, men det måste komma inifrån och växa fram, berättade Thomas Lövgren.

Hushagsgymnasiet ska satsa mer på hälsa, bland annat har byggprogrammet morgongympa och möjlighet till styrketräning för att lättare klara av det tunga arbetet. Hotell- och restaurangprogrammet lär sig eleverna dagligen om vad och hur man ska äta.

På tre år läser eleverna 100 timmar idrott.

- Det är för lite med idrott en gång i veckan, speciellt när idrottsämnet rymmer så mycket annat som ergonomi och stress. Det behövs mer, sa Thomas Lövgren.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons