Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchef måste bo i Älvdalen

Annons

Älvdalen står för närvarande utan skolchef. Mats Bäckman från Mora som upprätthåller tjänsten är inte, som morabo, berättigad att söka tjänsten.

- Jag är oavsett det inte aktuell för tjänsten, menar Mats Bäckman, men medger att kravet begränsar antalet sökande.

- Rent juridiskt handlar det om ett civilrättsligt avtal och jag tror därmed inte att det innebär något hinder att kräva att den nya skolchefen måste skriva sig i Älvdalen, säger Torbjörn Aulin på Dalarnas kommunförbund.

- Om man sedan får en sökande som lovar att flytta till Älvdalen, men av olika skäl ändå väljer att inte göra det. Då är jag mer tveksam till om man kan åberopa det som grund för uppsägelse, fortsätter Aulin.

Till saken hör att det genom åren varit många av kommunens chefer som varit bosatta utanför kommunen, till exempel nuvarande kommunchefen Anders Friberg som är skriven i Sandviken. I Älvdalen är för övrigt Moras kommunchef Bengt Elin skriven, så det finns också chefer som pendlar ut ur kommunen.

- Det här kravet innebär att kommunens möjlighet att rekrytera en bra skolchef försvåras, säger Arne Bogghed, som är kritisk till utformningen av anställningskraven.

- Det hade varit bättre att formulera sig som att man helst ser att skolchefen bosätter sig i Älvdalen, menar Bogghed.

- Det finns en uppfattning att många av våra chefer bor i andra kommuner och nu ville vi göra något för att vända den trenden, förklarar kommunalrådet Herbert Halvarsson.

- Men jag har nu förstått att formuleringen blev i skarpaste laget och kanske tvingas vi se över den, medger Herbert Halvarsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons