Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbibliotekarier reagerar på de krympande resurserna

Annons

År av besparingar inom skolan har lett till att bibliotekens resurser krympt och eleverna hittar inte längre de färskaste fackböckerna eller de senaste romanerna i skolbiblioteken. "Studieresultaten bygger i en ökande grad på gammal kunskap i stället för ny.

Eftersom utbudet av skönlitteratur också blivit mindre påverkas förstås elevernas språkliga, känslomässiga och sociala utveckling," skriver sex av dem i en skrivelse till skolnämnden och skolförvaltningen.

1999 genomfördes en utredning om skolbiblioteken som utmynnade i en rad förslag för att stärka dem. Enligt skol- bibliotekarierna har dock utvecklingen sedan dess avstannat och i vissa fall gått bakåt.

Skolbibliotekens resurser påverkar kvaliteten i lärandet, och skolbibliotekarierna upplever i dag att det blir svårare och svårare att fullfölja det pedagogiska uppdraget.

I sin skrivelse till skolförvaltningen och skolnämnden vill de nu lyfta diskussionen om vilken roll och vilka resurser som skolbiblioteken i Falun bör ha. Skrivelsen kommer att behandlas under hösten.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons